menu
MDS

Noodgevallen

Het verlenen en ontvangen van eerste hulp is voor velen vanzelfsprekend. Voor iemand met een tracheostoma is dit helaas niet zo vanzelfsprekend. Sommige situaties vragen bijvoorbeeld om specifieke hulpmiddelen of procedures voor beademing en zuurstoftoediening bij mensen met een tracheostoma met pleister of een tracheacanule.

Hieronder vindt u een overzicht van dergelijke situaties en handige hulpmiddelen bij noodgevallen.

Noodgevallen

Emergency sets

Bij gelaryngectomeerden is zuurstoftoediening via de neus zinloos. Bij getracheotomeerden is het vaak zinloos of nauwelijks effectief.
Helaas komt het nog regelmatig voor dat er zuurstof wordt toegediend via een neusbrilletje of met een los slangetje in de stoma.
Met de Laryvox Emergencyset in huis, onderweg of bijvoorbeeld op vakantie in de caravan bent u altijd goed voorbereid en biedt u de hulpverleners de juiste middelen om de beste (nood)zorg te kunnen bieden.
In veel noodgevallen zijn de eerste minuten cruciaal. In de Emergency Set vindt u speciaal beademingskapje voor op de tracheostoma. Hiermee kan iedereen direct hulp verlenen in afwachting van de ambulance.

  • MDS biedt Emergency Sets in verschillende samenstellingen, ook zijn alle artikelen uit de sets los verkrijgbaar. Neem voor meer informatie contact op met onze Customer Service.
  • MDS levert verschillende adapters (o.a. met zuurstofaansluiting) die u kunt gebruiken om de set uit te breiden t.b.v. uw persoonlijke situatie.

Lekkende stemprothese

Elke stemprothese gaat vroeg of laat lekken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de prothese aan vervanging toe is. Bij de één is dat na een maand, bij de ander pas na een half jaar.
Deze verschillen kunnen worden veroorzaakt door onder andere schimmelvorming, maagzuur of medicatie. Hierdoor kan het materiaal van de stemprothese eerder worden aangetast. De stemprothese kan ook tijdelijk lekken omdat de klep wordt geblokkeerd door vervuiling zoals voedselresten, waardoor de klep niet volledig
kan sluiten.
Het is daarom van belang dat er een zogeheten “lekkagetest” wordt gedaan om te bepalen of de stemprothese echt lekt en wat voor lekkage dit betreft: door of langs de stemprothese.

Hieronder vind u een link naar ons 'instructieprotocol lekkende stemprothese'. In dit document wordt deze “Lekkagetest” stapsgewijs uitgelegd.
Neemt u rustig de tijd voor deze test en vraag iemand anders om even met u mee te kijken. Tevens staan in het protocol alle benodigde artikelen overzichtelijk weergegeven zodat u eenvoudig de voor uw stemprothese geschikte hulpmiddelen kunt bestellen.

Noodgevallen

Neem direct contact met ons op

Klik op de knop 'Neem contact op' en vul het formulier in en laat ons weten hoe we u van dienst kunnen zijn. We werken graag met u samen om u de zorg en aandacht te bieden die u verdient.

keyboard_double_arrow_up