menu
MDS

Stemprotheses

Wij denken graag mee bij de keuze van de juiste stemprothese. MDS Medical heeft een ruim assortiment stemprotheses van verschillende merken met diverse unieke producteigenschappen.

Overzicht producten Stemprotheses

Resultaten filteren
close
Merk
FR maat stemprothese
Maat
Meer weergeven
Model
Meer weergeven
Type
Meer weergeven
LARYVOX UNIEK ULTRA LOW 24 FR LARYVOX UNIEK ULTRA LOW 24 FR
LARYVOX UNIEK ULTRA LOW 24 FR
LARYVOX UNIEK ULTRA LOW 21 FR LARYVOX UNIEK ULTRA LOW 21 FR
LARYVOX UNIEK ULTRA LOW 21 FR
Inhealth 22,5 Fr Inhealth 22,5 Fr
Inhealth 22,5 Fr
BLOM-SINGER Classic Stemprothese 20 FR BLOM-SINGER Classic Stemprothese 20 FR
BLOM-SINGER Classic Stemprothese 20 FR
Blom-Singer Advantage Stemprothese 20 FR Blom-Singer Advantage Stemprothese 20 FR
Blom-Singer Advantage Stemprothese 20 FR
Blom-Singer DualValve Stemprothese 20 FR Blom-Singer DualValve Stemprothese 20 FR
Blom-Singer DualValve Stemprothese 20 FR
Blom-Singer replacement gelcaps 22 Fr - BE3295 Blom-Singer replacement gelcaps 22 Fr - BE3295
Blom-Singer replacement gelcaps 22 Fr - BE3295
Blom-Singer dilator sizer voor 20 Fr stemprotheses - BE2052 Blom-Singer dilator sizer voor 20 Fr stemprotheses - BE2052
Blom-Singer dilator sizer voor 20 Fr stemprotheses - BE2052
Laryvox Inserter Special - 25920 Laryvox Inserter Special - 25920
Laryvox Inserter Special - 25920
Laryvox Inserter Expert small - 25915 Laryvox Inserter Expert small - 25915
Laryvox Inserter Expert small - 25915
Laryvox Inserter Expert voor DualValve - 25910 Laryvox Inserter Expert voor DualValve - 25910
Laryvox Inserter Expert voor DualValve - 25910
Laryvox Inserter - 25900 Laryvox Inserter - 25900
Laryvox Inserter - 25900
Laryvox UNIEK Guidewire - 25100 Laryvox UNIEK Guidewire - 25100
Laryvox UNIEK Guidewire - 25100
Laryvox UNIEK Inserter - 25925 Laryvox UNIEK Inserter - 25925
Laryvox UNIEK Inserter - 25925
Vergelijken

Stemprotheses: Herstel van Spraak na Laryngectomie

Stemprotheses zijn medische hulpmiddelen die een cruciale rol spelen in het herstel van spraak voor patiënten die een laryngectomie hebben ondergaan. Deze procedure, waarbij het strottenhoofd (de larynx) wordt verwijderd, is vaak noodzakelijk bij de behandeling van strottenhoofdkanker. Het verwijderen van het strottenhoofd resulteert echter in het verlies van de natuurlijke stem, wat een grote impact kan hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. Stemprotheses bieden een effectieve oplossing om de spraak te herstellen en de communicatie te verbeteren.

Wat is een Stemprothese?

Een stemprothese is een klein, ventielachtig apparaat dat chirurgisch wordt geplaatst tussen de luchtpijp (trachea) en de slokdarm (oesophagus). Dit apparaat maakt het mogelijk om lucht vanuit de longen naar de slokdarm te sturen, waardoor trillingen ontstaan die spraak mogelijk maken. De patiënt kan dan met behulp van deze trillingen woorden vormen en weer spreken.

Voordelen van Stemprotheses

 1. Herstel van Spraak Het belangrijkste voordeel van een stemprothese is het herstel van de spraakfunctie. Dit helpt patiënten om weer te kunnen communiceren met familie, vrienden en zorgverleners, wat essentieel is voor hun emotionele en sociale welzijn.

 2. Eenvoudig in Gebruik Moderne stemprotheses zijn ontworpen om eenvoudig te gebruiken te zijn. Met de juiste training kunnen patiënten leren hoe ze effectief gebruik kunnen maken van hun stemprothese om duidelijk en verstaanbaar te spreken.

 3. Minimale Chirurgie De plaatsing van een stemprothese vereist minimale chirurgie en kan vaak worden uitgevoerd tijdens de oorspronkelijke laryngectomie-operatie. Dit betekent dat er geen extra grote chirurgische ingrepen nodig zijn.

 4. Verbeterde Kwaliteit van Leven Door de mogelijkheid om te communiceren, ervaren patiënten vaak een aanzienlijke verbetering in hun kwaliteit van leven. Ze kunnen deelnemen aan gesprekken, werkactiviteiten hervatten en sociale interacties onderhouden.

Soorten Stemprotheses

Er zijn verschillende soorten stemprotheses beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De keuze van de prothese hangt af van de individuele behoeften en omstandigheden van de patiënt.

 1. Indwelling Protheses Deze protheses worden geplaatst door een chirurg of getrainde zorgverlener en kunnen lange tijd op hun plaats blijven zonder dat ze door de patiënt zelf verwijderd hoeven te worden. Ze zijn ontworpen voor duurzaamheid en gemak.

 2. Non-Indwelling Protheses Deze protheses kunnen door de patiënt zelf worden verwijderd en gereinigd. Ze vereisen meer onderhoud maar bieden patiënten meer controle over hun apparaat.

Onderhoud en Zorg

Het onderhoud van een stemprothese is essentieel om een goede werking te garanderen en complicaties te voorkomen. Dit omvat regelmatige reiniging, het opvolgen van de instructies van de zorgverlener en het tijdig vervangen van de prothese indien nodig.

 • Reiniging: Dagelijkse reiniging helpt om slijm en voedselresten te verwijderen en voorkomt verstopping van de prothese.
 • Controle: Regelmatige controles door een zorgverlener zijn noodzakelijk om te zorgen dat de prothese goed werkt en om eventuele aanpassingen te doen.
 • Vervanging: Stemprotheses hebben een beperkte levensduur en moeten regelmatig worden vervangen om de effectiviteit te behouden.

Conclusie

Stemprotheses zijn een essentieel hulpmiddel voor het herstel van spraak na een laryngectomie. Ze bieden patiënten de mogelijkheid om opnieuw te communiceren, wat hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert. Met de juiste zorg en onderhoud kunnen stemprotheses effectief en langdurig functioneren, waardoor patiënten hun stem terugkrijgen en hun sociale en emotionele welzijn verbeteren.

keyboard_double_arrow_up