menu
MDS logo

Wat is een Decanulatiepleister?

Decanulatiepleister

Een decanulatiepleister is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt nadat een tracheacanule die tijdens een tracheotomie is geplaatst is verwijderd. Dit proces van het verwijderen van de tracheacanule wordt "decanulatie" genoemd. Een decanulatiepleister helpt de wond op de plek van de tracheostoma (de opening in de hals) te beschermen en bevordert het natuurlijke genezingsproces.

Functie van een decanulatiepleister

Na decanulatie blijft er een opening achter in de hals, de tracheostoma, die geleidelijk zal genezen en sluiten. De decanulatie pleister wordt direct op deze opening aangebracht om te voorkomen dat bacteriën of vuil in de wond komen en infecties veroorzaken. Tegelijkertijd zorgt de pleister voor een ademende, hygiënische afsluiting, wat helpt om de huid rustig en droog te houden terwijl de opening langzaam dichtgroeit.

Voordelen van een decanulatiepleister

  • Bescherming tegen infecties: De pleister voorkomt dat bacteriën en andere verontreinigingen de wond bereiken.
  • Versnellen van genezing: De pleister houdt de omgeving schoon en bevordert een sneller herstel.
  • Comfort en veiligheid: Het biedt comfort door zacht en hypoallergeen materiaal, wat irritatie van de gevoelige huid voorkomt.
  • Minimale littekenvorming: De pleister zorgt voor een gecontroleerde genezing, wat kan bijdragen aan minder littekenvorming.

Gebruik van de decanulatiepleister

Het aanbrengen van een decanulatiepleister is eenvoudig. Na het verwijderen van de tracheacanule en het reinigen van de wond, wordt de pleister zorgvuldig over de tracheostoma geplaatst. Afhankelijk van het herstelproces kan de pleister dagelijks of om de paar dagen worden vervangen totdat de opening volledig is genezen.

Kortom, een decanulatie pleister speelt een belangrijke rol in het herstel na een tracheostoma-operatie en zorgt voor een veilig en comfortabel genezingsproces.

Klik hier voor ons assortiment Decanulatiepleisters

Uitleg van een decanulatiepleister van een van onze productspecialisten

Een decanulatiepleister is een pleister die gebruikt kan worden nadat een patiënt gedecanuleerd wordt. Met deze pleister wordt het stoma, wat vaak door dilatatie is gemaakt, dicht geplakt zodat het op de natuurlijke wijze kan genezen. Dit gebeurt normaliter binnen 48/72 uur.

In de ziekenhuizen wordt na het decanuleren van de patiënt 99% van de keren “dakpansgewijs” afgeplakt. Dit gebeurt met bruine standaard tape en een medicijndopje, vaak een paracetamoldopje, om een herkenningspunt te geven waar de patiënt tegendruk met zijn vinger kan geven tijdens het hoesten.

Het voordeel van een decanulatie pleister is dat men meer comfort geeft aan de patiënt. Je kan je voorstellen dat dakpandsgewijs afplakken een naar gevoel geeft en veel discomfort. De pleister moet uiteraard wel een goede plakkracht hebben om tegen slijm/sputum en het hoesten kan. 

De pleister wordt geplakt door het verpleegkundig personeel van de IC. Voordeel van de Fahl decanulatiepleister is dat er een cuff opgeblazen kan worden om tegendruk te geven. Dat betekent dat een patiënt die neurologisch niet instrueerbaar is, die zijn vinger kan gebruiken om tegendruk te geven, ook voordeel heeft van deze Fahl decanulatie pleister.

De pleister moet goed blijven plakken. De Fahl decanulatiepleister doet dit goed en mag volgens de IFU 5 dagen blijven zitten.

Normaliter kan het bij dakpandsgewijs afplakken voor komen dat dit iedere dag verwisseld moet worden. Dat is erg vervelend voor de patiënt. De Fahl pleister wordt aangebracht nadat de huid verzorgd is, ontvet en daarna opgeplakt. 

Meest gebruikte pleister zal de Small zijn van de bruine variant.

Wat is een Decanulatiepleister?

Neem direct contact met ons op

Klik op de knop 'Neem contact op' en vul het formulier in en laat ons weten hoe we u van dienst kunnen zijn. We werken graag met u samen om u de zorg en aandacht te bieden die u verdient.

keyboard_double_arrow_up