Een decanulatie pleister is een pleister die gebruikt kan worden nadat een patiënt gedecanuleerd wordt. Met deze pleister wordt het stoma, wat vaak door dilatatie is gemaakt, dicht geplakt zodat het op de natuurlijke wijze kan genezen. Dit gebeurt normaliter binnen 48/72 uur.
In de ziekenhuizen wordt na het decanuleren van de patiënt 99% van de keren “dakpansgewijs” afgeplakt. Dit gebeurt met bruine standaard tape en een medicijndopje, vaak een paracetamoldopje, om een herkenningspunt te geven waar de patiënt tegendruk met zijn vinger kan geven tijdens het hoesten.
Het voordeel van een decanulatie pleister is dat men meer comfort geeft aan de patiënt. Je kan je voorstellen dat dakpandsgewijs afplakken een naar gevoel geeft en veel discomfort. De pleister moet uiteraard wel een goede plakkracht hebben om tegen slijm/sputum en het hoesten kan.
De pleister wordt geplakt door het verpleegkundig personeel van de IC. Voordeel van de Fahl decanulatiepleister is dat er een cuff opgeblazen kan worden om tegendruk te geven. Dat betekent dat een patiënt die neurologisch niet instrueerbaar is, die zijn vinger kan gebruiken om tegendruk te geven, ook voordeel heeft van deze Fahl decanulatie pleister.
De decanulatie pleisters moeten goed blijven plakken. De Fahl decanulatiepleister doet dit goed en mag volgens de IFU 5 dagen blijven zitten.
Normaliter kan het bij dakpandsgewijs afplakken voor komen dat dit iedere dag verwisseld moet worden. Dat is erg vervelend voor de patiënt. De Fahl pleister wordt aangebracht nadat de huid verzorgd is, ontvet en daarna opgeplakt.
Meest gebruikte pleister zal de Small zijn van de bruine variant.
Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend consult.